ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Личности, Македонски автори: Сеќавања

Личности: сеќавања

Александар АЛЕКСИЕВ - театролог, писател, театарски и литературен критичар, преведувач
Ацо АЛЕКСОВ - режисер
Бранко ВАРОШЛИЈА - театарски критичар и раскажувач
Зоран ВЕЛЕВСКИ - балетски играч, репетитор
Нада ГЕШОСКА - актерка
Димитар ГЕШОСКИ - актер
Вукан ДИНЕВСКИ - актер и режисер
Сребре ЃАКОВСКИ - актер
Асије ЖУТА - актерка
Ѓорѓи ЗДРАВЕВ - костимограф
Марија ИСАЈА - актерка
Ѓорѓи КОЛОЗОВ - актер
Тодорка КОНДОВА-ЗАФИРОВСКА - актерка, режисер, педагог
Бранко КОСТОВСКИ - сценограф
Марк МАРКУ  - актер
Илија МИЛЧИН - актер, режисер, преведувач, педагог
Димитрие ОСМАНЛИ - режисер
Антон ПАНОВ - поет, раскажувач и драматичар
Петре ПРЛИЧКО - актер, режисер
Добрила ПУЦКОВА - актерка
Благоја РИСТЕСКИ - ПЛАТНАР - драмски автор
Љутви СЕЈФУЛА - актер
Марија СКАЛОВСКА-МИРЧОВ - сопран
Димитар СТАНКОСКИ - режисер
Ненад СТОЈАНОВСКИ - актер
Кирил ЌОРТОШЕВ - актер
Димитар ЌОСТАРОВ - актер, режисер, педагог
Илија ЏУВАЛЕКОВСКИ - актер и педагог
Фазли ШАЌИРИ - актер
Шерафетин НЕБИ - актер, режисер, драмски автор
Кирил РИСТОСКИ - актер и педагог

______________________________________________________

Димитар ГЕШОСКИ - актер

Димитар Гешоски
(14 септември 1928, Прилеп - 29 октомври 1989, Скопје)

Завршува гимназија. Работи во Народен театар Прилеп (1950-1958), во Македонски народен театар (1958-1964) и во Драмски театар Скопје (1964-1988).
Селективна театрографија
: Жевакин (Женидба, 1951); Милорад (Доктор, 1955); Монсерат (Монсерат, 1955); Крешимир Хорват (Вучјак, 1956/57); Родјон Романович Раскољников (Злосторство и казна, 1960); Дон Гомез (Сид, 1962); Полковник Пикеринг (Пигмалион, 1962); Ернест Хајнрих/Ајнштајн (Физичари, 1963); Менелај (Тројанки, 1966); Обен (Кројач за дами, 1968); Жан Батист Поклен Молиер (Сојуз на лажните светци, 1970); Танасие Димитриевиќ (Нажалена фамилија, 1971); Симеонов/Пишчик (Вишновата градина, 1973); Падрон Тони (Рибарски караници, 1979); Селздон Маубреј/провалникот (Хаос зад кулиси, 1985).
Награди
: Награда на град Скопје 13 Ноември за улогата на Панко Козарко во претставата Свадба (1972).