ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Личности, Македонски автори: Сеќавања

Личности: сеќавања

Александар АЛЕКСИЕВ - театролог, писател, театарски и литературен критичар, преведувач
Ацо АЛЕКСОВ - режисер
Бранко ВАРОШЛИЈА - театарски критичар и раскажувач
Зоран ВЕЛЕВСКИ - балетски играч, репетитор
Нада ГЕШОСКА - актерка
Димитар ГЕШОСКИ - актер
Вукан ДИНЕВСКИ - актер и режисер
Сребре ЃАКОВСКИ - актер
Асије ЖУТА - актерка
Ѓорѓи ЗДРАВЕВ - костимограф
Марија ИСАЈА - актерка
Ѓорѓи КОЛОЗОВ - актер
Тодорка КОНДОВА-ЗАФИРОВСКА - актерка, режисер, педагог
Бранко КОСТОВСКИ - сценограф
Марк МАРКУ  - актер
Илија МИЛЧИН - актер, режисер, преведувач, педагог
Димитрие ОСМАНЛИ - режисер
Антон ПАНОВ - поет, раскажувач и драматичар
Петре ПРЛИЧКО - актер, режисер
Добрила ПУЦКОВА - актерка
Благоја РИСТЕСКИ - ПЛАТНАР - драмски автор
Љутви СЕЈФУЛА - актер
Марија СКАЛОВСКА-МИРЧОВ - сопран
Димитар СТАНКОСКИ - режисер
Ненад СТОЈАНОВСКИ - актер
Кирил ЌОРТОШЕВ - актер
Димитар ЌОСТАРОВ - актер, режисер, педагог
Илија ЏУВАЛЕКОВСКИ - актер и педагог
Фазли ШАЌИРИ - актер
Шерафетин НЕБИ - актер, режисер, драмски автор
Кирил РИСТОСКИ - актер и педагог

______________________________________________________

Добрила ПУЦКОВА - актерка

Добрила Пуцкова
(6 јуни 1926, Куманово - 23 февруари 2007, Скопје)

Доуниверзитетско образование завршува во Куманово. По положената аудиција влегува во првиот состав на Драмата на Македонскиот народен театар (1945), во кој останува во текот на сиот работен век, односно до пензионирањето во 1982 година.

Селективна театрографија: Валја (Платон Кречет, 1945); Вера (Некаде во Москва, 1947); Феба (Како што милувате, 1948); Васка (Задруга, 1950); Анжелика (Вообразен болен, 1952); Дездемона (Отело, 1954); Сестра Анжелика Глембај (Господа Глембаеви, 1955); Магдалена (Домот на Бернарда Алба, 1956); Коштана (Коштана, 1956); Госпоѓа Линде (Нора, 1957); Неда (Црнила, 1961); Ана Копецка, крчмарка кај криглата (Швејк во Втората светска војна, 1963); Дара (Госпоѓа министерка, 1965); Бранка (Матурска вечер, 1966); Кејт Пар (Хенри VIII и неговите шест жени, 1967); Гаиса Илинишина Шелавина (Без вина виновни, 1968); Клитемнестра (Електра, 1970); Прасковја Дроздова (Бесови, 1978).

Награда за животно дело на Македонскиот театарски фестивал Војдан Чернодрински (Прилеп, 2002).