ФДУ
   Институт за театрологија
 Проекти
 Контакт
 Линкови


© Институт за театрологија, 2004.

[ фестивали | time-line | личности ] [ театролошки изданија | театар-текст мак-драма ]


Личности, Македонски автори: Сеќавања

Личности: сеќавања

Александар АЛЕКСИЕВ - театролог, писател, театарски и литературен критичар, преведувач
Ацо АЛЕКСОВ - режисер
Бранко ВАРОШЛИЈА - театарски критичар и раскажувач
Зоран ВЕЛЕВСКИ - балетски играч, репетитор
Нада ГЕШОСКА - актерка
Димитар ГЕШОСКИ - актер
Вукан ДИНЕВСКИ - актер и режисер
Сребре ЃАКОВСКИ - актер
Асије ЖУТА - актерка
Ѓорѓи ЗДРАВЕВ - костимограф
Марија ИСАЈА - актерка
Ѓорѓи КОЛОЗОВ - актер
Тодорка КОНДОВА-ЗАФИРОВСКА - актерка, режисер, педагог
Бранко КОСТОВСКИ - сценограф
Марк МАРКУ  - актер
Илија МИЛЧИН - актер, режисер, преведувач, педагог
Димитрие ОСМАНЛИ - режисер
Антон ПАНОВ - поет, раскажувач и драматичар
Петре ПРЛИЧКО - актер, режисер
Добрила ПУЦКОВА - актерка
Благоја РИСТЕСКИ - ПЛАТНАР - драмски автор
Љутви СЕЈФУЛА - актер
Марија СКАЛОВСКА-МИРЧОВ - сопран
Димитар СТАНКОСКИ - режисер
Ненад СТОЈАНОВСКИ - актер
Кирил ЌОРТОШЕВ - актер
Димитар ЌОСТАРОВ - актер, режисер, педагог
Илија ЏУВАЛЕКОВСКИ - актер и педагог
Фазли ШАЌИРИ - актер
Шерафетин НЕБИ - актер, режисер, драмски автор
Кирил РИСТОСКИ - актер и педагог

______________________________________________________

Марија ИСАЈА - актерка

Марија Исаја
(7 септември 1927, Плоешти, Романија - 23 октомври 2006, Скопје)

Дипломира на Драмската академија во Букурешт (1946). Работи во Народен театар Букурешт (1943-1951), во Романскиот театар во Вршац (1952-1954), во Македонскиот народен театар (1954-1964) и во Драмски театар Скопје (1964-1981).

Селективна театрографија: Мајката на Драшко (Парадоксот на Диоген, 1961); Мајката (Крвави свадби, 1962); Госпоѓа Хигинс (Пигмалион, 1962); Госпоѓа Дојл (Кој ќе го спаси орачот, 1966); Бабата Ана (Хајди, 1973); Велика (Бегалка, 1976); Старицата (Столови, 1980).

Награди: Награда за најдобра епизодна улога на Фестивалот на југословенски игран филм (ФЈИФ), за улогата во филмот Планина на гневот (Пула, 1965); Награда на ФЈИФ за најдобра епизодна улога во филмот Мементо (Пула, 1967); Награда за животно дело на 39.МТФ Војдан Чернодрински (Прилеп, 2004).